Kuriosa

Först lite minnen från Toivo Thideman, intendent under åren 1974-1989:

När jag engagerade mig i klubben, fanns cirka 500 personer i medlemsmatrikeln. Det första jag gjorde var att skicka ut medlemsavgiften mot postförskott – hälften av medlemsstocken försvann. Av de som blev kvar, var 20 juniorer.
Banan var i sådant skick, att det var en klubblängds lägesförbättring på hela banan, inklusive greener.

Utöver greenkeepern bestod banpersonalen av 4-5 skolungdomar. Klubben saknade fairwayklippare. Fairway klipptes av kommunen en gång i veckan med klipphöjden för parker. Ofta försvann bollen på fairway och damer och juniorer hade svårt att slå bollen. Ruffar klipptes med en trädgårdsklippare med 90 cm klippbredd. En foregreenklippare fanns med vinsch för att höja aggregaten. Två greenklippare, varav oftast bara en var hel. Två gamla jordbrukstraktorer med tveksam funktion på bromsarna.

Kassan var helt tom. När Jörgen Engel blev banchef satte vi igång ett program för upprustning av banan med turordningen greener, foregreen, fairway och ruffar. Vi fick ordning på ekonomin och banan tack vare den s k golfboomen och vår bana var i så bra skick att vi fick arrangera Norrlandsmästerskapen flera år, och golfandslaget förlade sina träningsläger hos oss ett par år.

I början på-80 talet rekryterade vi under några år 250 nya medlemmar varje år, vilket blev en tung belastning på bana, pro och medlemmar.

Kuriosa från 1998 och framåt…
 • 1998-

  Jämtlands stora pris & Storsjöyran är stora årliga event i Östersund. En konsekvens av detta har varit en del ”kändisar” på vår bana. Listan kan göras lång men lite spektakulärt är gäster som Alice Cooper, Ryan Roxie, Peter Forsberg, André Myhrer,
  Frank Andersson, Erik Adielsson med flera kända travkuskar.

 • 1998-

  Familjen Alander stod för inte mindre än 13 medlemmar i klubben under många år, vilket torde kunna ses som ett rekord.

  1998-

 • 2002

  Öppnade banan med provisoriska greener 12 april och 2003 öppnade ordinarie greener 11 maj.

 • 2003

  Jocke Haeggman gjorde ett uppskattat besök med föredrag, uppvisning och clinic. Han slog bl a 200 m med puttern. Året därpå hade vi besök av Göran Zachrisson som höll ett bejublat föredrag på sitt speciella engagerande sätt.

  2003

 • 2004

  Klubben arrangerade riksfinalen i Bankboken Cup med gott resultat och som gav klubben goodwill och många positiva omdömen.

 • 2004

  Genomfördes den sista tävlingen mellan ÖFG och Trondheims GK. Och detta efter 50 år i obruten följd! Anledningen till att vi upphörde var att det bildats två nya GK i Trondheimsområdet och att man inte hade tillräckligt många som kunde ställa upp.

  2004

 • 2006

  I juli kom ett stort gäng (10-12 st) manliga spelare med flyg direkt från Pittsburg USA, landade på Frösön, åt middag på klubben, spelade 18 hål, åt vickning och spelade 18 hål till och flög därefter hem! Dom hade hört talas om midnattsgolf på Frösön och var mycket nöjda när dom åkte.

 • 2007

  Klubben firade 60-årsjubileum framför allt genom att greenkeepern Fredrik Haglund tog fram 9-hålsbanan från 1947 som sedan spelades i tidstrogna kläder med bl.a ett par särskilt inbjudna veteraner som var med då.

  2007

 • 2011

  Golf Digest utsåg hål 1 till Sveriges bästa öppningshål samtidigt som man utsåg ÖFG till den enda norrlandsklubb som platsade bland Sveriges 50 bästa.

 • 2012

  Fikastugan flyttade till dess nuvarande plats mellan hål 6 och 12. Uppfattningarna om detta var minst sagt varierande. Vissa fikar fortfarande efter hål 9 med medfört fika.

  2012

 • 2015

  Klubben fick, som en av åtta klubbar, i uppdrag att verka för en ökad jämställdhet inom ramen för det av SGF initierade Vision 50/50. Det övergripande resultatet har inte gjort att andelen kvinnor ökat utan är 2019 27% i golfsverige.