FAQ
Här listar vi de vanligaste frågor vi tror uppkommer vad gäller utvecklingsplanen.
Saknar du någon fråga du tycker bör bli besvarad, meddela oss på info@ofg.nu.
Här listar vi de vanligaste frågor vi tror uppkommer vad gäller utvecklingsplanen.
Saknar du någon fråga du tycker bör bli besvarad, meddela oss på info@ofg.nu.
Vi har ju redan en utvecklingsplan, varför kan vi inte använda den?
Den befintliga utvecklingsplanen påbörjades vid förra decennie-skiftet och beslutades 2013/2014.
En hel del av den har genomförts, t ex förbättrad dränering på greener, röjning sly och fällda träd för ökat ljusinsläpp för bättre upptorkning, ökad säkerhet och en hel del annat. Utvecklingen går framåt inom alla områden som handlar om golf – allt ifrån banskötsel, miljöaspekter, utformning, spelbarhet osv. För att fortsatt vara en attraktiv klubb för medlemmar, och gäster, behöver vi en ny plan som blickar framåt.
Kommer banan att stänga under ombyggnationen/förändringarna?
Projektet kommer att delas upp så att det mestadels kommer att gå att spela 18 hål. Kortare perioder kan det bli aktuellt med provisoriska greener, annorlunda hål-ordning eller andra tillfälliga lösningar. Vädret kan också komma att styra lite i arbetet.
Kan man stänga banan helt och göra ombyggnationen/förändringarna snabbt?
Rent praktiskt skulle det kunna göras, men vi uppfattar att medlemmarna vill kunna spela på hela banan under den tid det tar att förbättra. Dessutom måste hänsyn till ekonomin ständigt tas.
Måste hela ombyggnationen/förändringarna göras på en gång, eller kan man ta det i etapper?
Arbetet kommer att pågå kontinuerligt. Utvecklingsplanen kommer att beslutas på ett medlemsmöte/årsmöte där huvuddragen och tänkt tidplan kommer att tas. Vid varje större investeringsomgång kommer medlemmarna att informeras och delta i beslut. Under hela tiden kommer en avvägning mot befintlig ekonom att ske.
Finns det något alternativ att bygga om så lite som möjligt?
Banan är byggd med gammal teknik och är mer än 75 år. Det finns således en hel del att renovera och förbättra, även om ett arbete pågått successivt med det. Om vi inte gör något kommer våra problem att finnas kvar, och därmed har vi inte tagit ansvar för vår bana på lång sikt för våra medlemmar.
Alternativet att inte göra något, dvs ett nollalternativ, har det beaktats?
Banan blir sakta sämre och sämre, den är byggd på gammalt vis. Vi har några allvarliga säkerhetsrisker framförallt kring rangen men även på andra ställen som måste åtgärdas. Att inte ta ett helhetsgrepp skulle innebära att vi gör lite här och lite där, men det skulle bara bli en kortsiktig lösning vilket inte lär bli bra på sikt.
Görs det något åt befintlig kvalité på fairways?
Ja, hela bana ses över t ex dränering, dressing och bevattning. När det görs moderniseringar görs det på ett sätt som underlättar banskötsel. Klubben har införskaffat utrustning som möjliggör bättre luftning av fairways. I övrigt återanvänds material så långt möjligt.
Hur kommer jobbet med banans finish att ske?
Alla som arbetar på klubben är informerade om vikten av att ”hålla snyggt” på och omkring parkering, klubbhus, kiosk, toalett etc.
Själva finishen på banorna uppmärksammas och åtgärdas på det sätt banpersonalen kontinuerligt arbetar.
Hur påverkas skötselbudget?
Det beror på. Bygger vi om runt greenområdena ger det bättre förutsättningar för greenernas vinteröverlevnad och vi får en bättre start. Lyckas vi med det behöver vi sedan inte lägga lika mycket arbete på och runt greenerna under säsong. Bunkrarna kommer att hålla bättre vid kraftiga regn, mindre ogräs, mindre sten som förstör klippaggregat och som kostar tid och pengar att reparera. I övrigt likvärdigt med bunkerskötsel då många behöver handkrattas. Större tees tar lite mer tid att klippa men slitaget blir mindre och det ska bli lättare att hålla en högre kvalitet.
Hur länge håller en green?
I planering och arbete har våra greenkeepers stöd av förbundets experter. En green är varje år under ständig förbättring då vi fyller på med ny sand och sköter dem efter konstens alla regler. Med ovanstående så förlänger vi och förbättrar greenernas egenskaper för varje år och om vi gör rätt så ska de hålla i väldigt många år till. När vi nu även adderar nya dräneringar så ska även dessa hålla i ca 10 – 15 år innan man eventuellt får upprepa ny dränering.
Blir det röda eller vita pinnar på 4an?
Diket till höger i den nya sträckningen ska grävas ur och göras om och sedan klippas vilket gör det lättare att hitta bollen. Förslagsvis så klipper vi en ruffbredd till höger om diket i spelriktningen och låter diket vara pliktområde och lägger ”outgränsen” med vita pinnar där klippningen slutar.
Kommer medlemsavgiften att höjas?
Nej, avsikten är att inte höja medlemsavgifterna med anledning av projektet. Masterplanprojekten ska finansieras av de medel vi kan få för försålda tomter eller andra inkomster.
Är vi oroliga för medlemsflykt under ombyggnationen/förändringsarbetet?
Nej. Vi tror att våra medlemmar stannar kvar i en klubb som satsar för framtiden. Kan vi genomföra allt kommer vi att få en anläggning i toppklass och då känns det inte troligt att medlemmar byter klubb. Vi gör det här tillsammans.
Blir bunkrarna svårare eller mer lättspelade nu?
En generell översyn av alla bunkrar kommer att ske. Några bunkrar läggs igen, några tillkommer. Totalt kommer antalet bunkrar att minska. De bunkrar som hittills upplevts för branta för inspel kommer att förbättras.
Kommer 7:ans damm att restaureras?
Ja, se beskrivning i utvecklingsplanen.
Flyttas tee på 4:an?
Ja, nya tees kommer att iordningställas. Se närmare hur i utvecklingsplanen.
Hur kommer avståndsmarkeringarna se ut?
100, 150 och 200 m markeringar kommer att finnas som tidigare.
Innefattar utvecklingsplanen ombyggnation/förändringar på klubbhus, kiosk och övriga byggnader?
Nej, i dagsläget hanteras de utanför planen. Men de är också angelägna att se över men hanteras i prioritetsordning utanför utvecklingsplanen.
Hur påverkas rangen och träningsområdena?
Utvecklingsplanen avser endast 18-hålsbanan och påverkar inte rangen och övningsområdet. Rangen har en egen utvecklingsplan och övningsområdet påverkas inte.
Varför inte använda de tees som byggdes tidigare närmare vattnet på hål 5?
Området är väldigt blött och sankt och det skulle bli kostsamt att skapa torra fina spelytor. Dagens karaktär med vy mot Storsjön och en spellinje med vattnet till höger skulle försvinna. Istället skulle man slå upp mot skogen och de som inte slå lika långt få spela i ytterligare en uppförsbacke. Utöver de rent praktiska nackdelarna är det förstås tycke och smak.
Kan vi förbättra blöta delar på vissa fairways?
Inför varje år så ska områden på våra fairways förbättras och kompletteras med nya dräneringar. Vår nya dräneringsmaskin kan dränera både greener och fairways så vi kommer att göra detta löpande under åren framöver.
Hur borde vi rangordna projekten på 18-hålsbanan utifrån att vi vill ha fler och nöjdare medlemmar och gäster?
1. Spelbarhet och bättre kvalité på våra greener och greenområden.
2. Större, bättre och mer jämställda tee så att alla spelare har ett tee som passar oavsett hcp och spelförutsättningar.
3. Bättre placerade bunkrar med bättre kvalité.
Den bedömningen gör klubbens ledning och banarkitekten Johan Benestam.